úterý 5. července 2016

10 knižních dní: Den 1.

books image

Po nehorázně dlouhé době jsem se rozhodla, že vyplním konečně nějaký tag. Našla jsem na internetu 10 KNIŽNÍCH DNÍ, který (jak asi víte) trvá 10 dní. Tak se do toho vrhneme, ne?

Divergence, Veronica Rothová recenze
 : Vůbec si nepamatuji, jak jsem ke knize přišla. Nevím, jestli jsem si jí přečetla před tím, než jsem viděla film nebo až potom. Kdo ví, ale s jistotou mohu říct, že Divergence patří mezi moje nejoblíbenější knihy všech dob. Myslím, že by si ji všichni měli přečíst. Do života vám toho nic moc nedá, snad kromě toho, abyste bojovali za to, co jste, či co. Skvělá dystopie.

Hunger games, Suzanne Collinsová recenze

Ej, další dystopie. Zase, netuším, jestli jsem dřív viděla film nebo četla knihu, ale v tomto případě si myslím, že jsem si knihu koupila jednou v létě a přečetla jí za dva dny u babičky na chatě. (Jop, takovéto nedůležité věci si pamatuju.) Každopádně, pokud se moc nehrnete do knihy, tak se rozhodně podívejte na film, který je výborně udělaný. Konečně je vidět, že se scénárista držel knižní předlohy a jen tak něco nesesmolil (ehm, ehm, Aliance…).

Image by Kateřina DvořákováSkleněný trůn, Sarah J. Maasová recenze
Tak tohle jste ode mě mohli čekat. Co by to byl seznam bez zmínění Skleněného trůnu? Celaena je nejvíc badass hlavní ženská hrdinka, o které jsem kdy četla. A Chaol? Naprostý miláček. Zní to hrozně, ale jinak se Chaol popsat nedá. A Dorian…

Město z kostí, Cassandra Clareová recenze
Ustupte královně! Pokud jste nikdy nečetli Město z kostí, tak se k vám nehlásím. Pokud jste knihu opravdu nečetli, tak nevím, co děláte a jak se sebou můžete žít. Koukněte se alespoň na stejnojmenný film, nebo seriál (doporučuji spíše film, který není zas tak moc špatný, ale pořád to není ono, seriálu se raději vyhněte velkým obloukem, až takový děs to je). Takže být vámi, nejlepší volbou je v tomto případě kniha. Holky, Jace si zamilujete. Kluci, bojových scén je tam dost.

Harry Potter a Fénixův řád, J. K. Rowlingová
Musela jsem losovat z čepice, jaký díl sem napíši, protože, jak asi o mně víte, naprosto miluji Harryho Pottera. Nikdy mě to nepřejde, slibuji. Fénixův řád patří rozhodně mezi moje nejoblíbenější, protože Sirius, ale i taky kvůli tomu, jak moc jsem na konci brečela. A co potom Relikvie smrti? Ach jo. To byl strašný doják. Konec mé nejoblíbenější série ze všech dob. Aneb RIP mému dětství…

Image by Kateřina DvořákováVšechny malé zázraky, Jennifer Nivenová recenze
Pobrečíme si dál, jo? Jsem si jistá, že většina lidí nejvíce brečela u Hvězdy nám nepřály od Honzy Zeleného (můj názor na něj už znáte), ale já vybírám největší srdcovku z mé knihovny. Jednu věc, kterou vám povím – nikdy, nikdy v životě si nekupujte knihu podle obálky. Ona sice obálka ke Všem malým zázrakům vypadá tak nevinně a roztomile, že si budete říkat, že tam budou jen sama sladká slovíčka a tak dále. Ha! Větší lež jste nikdy v životě neslyšeli.

Ten, kdo stojí v koutě, Stephen Chbosky recenze
Povím vám narovinu. Tohle moje nejoblíbenější kniha všech dob. (Hned po Harrym Potterovi, samozřejmě.) Jak já moc miluji Charlieho příběh. Knihu mohu doporučit všem věkovým kategoriím, protože smysl této knihy pochopí snad každý.

P.S. Tyto poslední tři knihy nemám vyfocené kvůli tomu, že je nemám ve fyzické podobě (e-kniha, audiokniha a poslední knihu jsem půjčila kamarádce).

Cress, Marissa Meyerová recenze
Zase ta dystopie. Každopádně, Cress je úžasná. Je to sice 3. díl v sérii Měsíčních kronik, ale snad to nevadí. Abych vám vysvětlila, série Měsíční kroniky jsou převyprávěním pohádek. 1. díl je o Popelce (Cinder), 2. díl o Červené Karkulce (Scarlet), 3. díl o Locice (Cress) a 4. díl o Sněhurce (Winter). Tuto sérii mohu jenom doporučit a rozhodně neváhejte (jako já). Na léto je to perfektní čtení.

Hra o trůny, George R. R. Martin recenze
Poslední dvě místa patří chlapům, tak jsem musela najít ve své knihovně přečtených knih ty nejlepší. A jako moje top kniha od mužského autora je právě Hra o trůny. Většina lidí bude znát Hru o trůny především díky seriálu, který vysílá HBO, což je velká škoda, protože George má velký talent ve vyprávění, což ocení fanoušci fantasy a dlouhých popisů. V knize jich je totiž horda. A pokud se bojíte toho velkého špalku (vždyť má 848 stran!), sáhněte po audioknize (má 44 a půl hodiny, ale co.).

Velký Gatsby, Francis Scott Fitzgerald recenze
Kdo na světě neslyšel o Velkém Gatsbym? No povězte, kdo? Doufám, že mí čtenáři viděli aspoň film s úžasným Leonardem DiCapriem. Pokud ne, tak víte, co máte o prázdninách dělat. Miluju, miluju, miluju tuto knihu! (Více mám ráda film, ale vem to čert.) 

2 komentáře:

  1. Z týchto kníh som síce čítala iba Harry Pottera a Cress ale sú to moje najobľúbenejšie série. Ale série Throne of Glass rovnako ako Mortal Instruments chcem tento rok vyskúšať. A The Perks of Being a Wallflower je určite na mojom liste tiež, len ma to momentálne neláka tak, ako iné knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že Skleněný trůn je spíše takové podzimní čtení, takže rozhodně doporučuji právě na toto období ;). Nástroje smrti je moje nejoblíbenější fantasy kniha o démonech a ostatních nadpřirozených bytostech, tudíž jí doporučuji všem :D.

      Vymazat