pondělí 4. července 2016

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam
Žánr: Drama, životopisný, válečný, historický
Původ: USA, 1993
Délka: 195 minut
Obsah: Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1 100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění. Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muž vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci. Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii.

Kolik stojí život jednoho člověka? Miliardu, stovky, tisíce korun? Nebo jenom jedny zlaté hodinky?

Myslím, že to není zase tak dávno, co jsem viděla film Schindlerův seznam. Jsem si ale na 100% jistá, že jsem spousta věcí už zapomněla, ale koukat se na něj v nejbližší době nebudu, protože nevím, jak bych to zvládla tentokrát.
Schindlerův seznam na vás nebude brát servítky. Popravdě vám ukazuje, co se v té době dělo, jaké to pro všechny muselo být, speciálně pro židy. Ale musíte pochopit alespoň to, že na tento film se musí každý alespoň jednou za život kouknout, aby si člověk připomněl, co všechno se na světě stalo a co už se nikdy stát nemůže. Proč? To snad každý ví.

Díky tomuto filmu jsem si uvědomila, že si musíme více vážit toho, co máme. Nestěžovat si, že jste pod stromeček na Vánoce nedostali iPhone, ale být vděční za každou chvilku, kterou můžete strávit na světě. Buďte vděční, že máte své rodiče a střechu nad hlavou. My si totiž nemáme na co stěžovat, na rozdíl od všech těch lidí, kteří žili v období druhé světové války. 

100%

2 komentáře:

  1. Nah, zase můj nejméně oblíbený žánr.
    Každopádně hezky napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je škoda, že toto není právě tvůj oblíbený žánr, protože Schindlerův seznam je, podle mě, skvělý film :).

      Vymazat