úterý 1. března 2016

[RECENZE] J. K. Rowling, Jim Kay - Harry Potter a kámen mudrců


KNIHA: Kámen mudrců
AUTOR, ILUSTRACE: J. K. Rowlingová, Jim Kay
SÉRIE: Harry Potter #1
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
PROVEDENÍ: Hardback s přebalem
POČET STRAN: 248
ANOTACE: Harry Potter si myslí, že je obyčejný kluk. Když byl ještě malý, zemřeli mu rodiče a on zná jen těžký život u strýce, tety a jejich tlustého a rozmazleného synka Dudleyho. Vše se ale změní ve chvíli, když mu poštovní sova přinese záhadný dopis – pozvánku ke studiu na Škole čar a kouzel v Bradavicích a obr Hagrid mu prozradí, že je kouzelník! Harry neváhá ani na vteřinu a odjíždí do Bradavic, kde potká své nejlepší kamarády – Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou, naučí se ovládat své kouzelnické schopnosti a spousta dalšího.


MOJE HODNOCENÍ:
Kdo by neznal Harryho Pottera? Dalo by se říct, že nikdo. Ale řekněte, kolik procent lidí ví, že je i ilustrovaná verze? Do Vánoc to nevěděla ani moje mamka.

Doufám, že nemusím psát několika stránkový článek o tom, co všechno pro mě Harry znamená. Ve zkratce, znamená pro mě hodně. Jsem hrdá, že můžu prohlašovat, že jsem s Harry, Ronem, Hermionou a spol. vyrůstala. Přesně tak. Tuším, že v 7-8 letech jsem poprvé viděla filmy, v 10 letech jsem přečetla všechny knihy a tadá – teď je mi 14 let a jsem s ním stále posedlá.

Ale teď už zpátky ke knížce. Harry Potter a kámen mudrců je skvělý úvod do kouzelnického světa. Je v něm toho popsáno tolik, aby toho nebylo málo, ale ani moc, protože v sérii je dohromady 7 knih. Není těžké si představit, že jste jedenáctiletý Harry Potter, který přišel o rodiče a dozvěděl se, že je kouzelník. (Protože, přiznejme si to, každý si přejeme být v Bradavicích.) Všechno se dozvídáme s Harrym. My jsme Harry, lidi!
Jsou věci, které musíte prožít společně, abyste toho druhého začali mít rádi, a omráčit horského trolla, vysokého dvanáct stop, k takovým věcem určitě patří.

Co je na téhle knize až moc reálné, jsou charaktery postav. Vezměte si například Rona Weasleyho. (Pro lepší představu si odmyslete, že není kouzelník.) Zrzek, který pochází z chudé rodiny, má několik sourozenců a žije v polorozpadlém domku. Hermiona Grangerová – není příliš hezká, zato ale chytrá. Vidíte, co je právě na tomto jedinečné? J. K. Rowlingová si vzala normální lidské postavy se všemi chybami, učinila je kouzelníky a zasadila je do úplně nového světa.

A ilustrace Jima Kaye? Naprosto nádherné. Nevím, co bych k tomu měla dodat. Má opravdu talent.

P.S.: Představte si, jak bude vypadat 5. díl – nejtlustší díl (cirka 800 stran)! Všechny ty nádherné ilustrace! _. A mimochodem, každý rok bude vycházet jedna kniha Harryho Pottera právě s ilustracemi Jima Kaye.

2 komentáře:

  1. Já už si musím to ilustrované vydání pořídit! Je to hotová nádhera... Harry Potter vycházel synchronně s mým věkem, první kniha pěkně v jedenácti a tak dále, takže jsem si s Harrym prožila dospívání prakticky simultánně a jsem za to taky moc vděčná... Jsem moc ráda, že v článku zmiňuješ, že bude každý rok vycházet nový ilustrovaný díl - to jsem nevěděla a byla to poslední nejistota, kvůli které jsem s koupí otálela. :)
    Krásnou středu přeji,
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také na ilustrované vydání čekala nehorázně dlouho, ale díky Vánocům už ho mám doma :D. Teď ještě netrpělivě čekám na druhý díl :)!

      Vymazat