čtvrtek 24. března 2016

[RECENZE] Kiera Cass - Selekce


KNIHA: Selekce
AUTOR: Kiera Cassová
SÉRIE: Selekce #1
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo
PROVEDENÍ: Hardback s přebalem 
POČET STRAN: 288
ANOTACE: Pro 35 dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu. Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.




MOJE HODNOCENÍ:
Myslela jsem si, že když sáhnu po Selekci, tak se mi uleví. Uleví se mi od všech těch bichlí a sci-fi knížek, které teď čtu, oddechovkou pro dívky. Jenže to byla snad ta nejoddechovější oddechovka, kterou jsem kdy četla.

Nerada začínám s takovou stupiditou, ale ono mi to nedá: jména. America Singeorvá. Jako fakt?! Autorka hlavní postavu pojmenuje America. Ano, jako ten světadíl. A příjmení Singerová? Abych vám vysvětlila, America je „velice nadaná ve zpěvu“. Aspoň ona to říká. A dále tu máme Aspena (město v Americe), Tuesday (úterý) a Tiny (malinká). Jak je vidět, autorka asi normální jména nezná.

Stupidita a klišé jsou v této knize na nejvyšší možné úrovni. Aspen se s Americou rozejde kvůli tomu, že říká, jak pro ní není dost dobrý, America se přihlásí do Selekce a bezhlavě se zamiluje do Maxona. Přeji si, aby to, co jsem vám napsala, byl spoiler, ale Selekce je až takové klišé, že vám to docvakne hned po dočtení anotace.

Ano, je to oddechovka, ale i v té slabé oddechovce je nějaké akce. Selekce je ale vrchol nudy. Jsou tam, tuším, jenom 2 scény, které jsou slabé odvary akce – útoky rebelů na hrad. Ale ani při těch útocích nebylo nic moc extra na vidění. Všechny fifleny se schoulily do kouta, bulely a čekaly, až si jich Maxon všimne a utěší je. Neměla by být ke konci nějaké pořádná akční scéna, která končí cliffhangerem?

K postavám zachovám nehoráznou zášť. America byla ta nejnaivnější postava v celém knižním vesmíru. Myšlenkové pochody téhle té slečinky mě neskutečně iritovaly. Aspen nezklamal a byl tím největším blbcem, o kterém jsem kdy v životě četla. Jednu chvilku to bylo muckování s Americou ve stromovém domku, další část se s ní rozešel kvůli tomu, že je pro ní není dost dobrý a v neposlední řadě přikluše zpátky, poruší nejedné zákony a začne vykládat o tom, jak moc mu chyběla. Jediný Maxon byl tím kladným bodem v celé knize. (Alespoň někdo tu má ustálené myšlenky.)


Sérii Selekce jsem nucena přečíst, protože vy víte, jak nesnáším nedočtené série. Jsem marná, když si myslím, že by se to mohlo o trochu zlepšit?

2 komentáře:

  1. O tejto sérii stále počúvam od všetkých možných youtuberiek, takže ma to začínalo trochu nahlodávať a začala som sa po nej obzerať. Po tvojej recenzii si však asi dvakrát premyslím, či tomu obetujem svoj čas. Hlavne keď je na svete kopu lepších kníh, ktoré som ešte nečítala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde mi, že Selekce je spíše pro někoho s menší věkovou kategorií. Tak možná 10-11. Je to naivní kniha, kde se může stát opravdu všechno, jen Bože chraň, aby se objevila akce.

      Vymazat