sobota 23. dubna 2016

[RECENZE] Nicola Yoon - Všechno, úplně všechno

Všechno, úplně všechno
KNIHA: Všechno, úplně všechno
AUTOR: Nicola Yoonová
SÉRIE: Samostatná kniha
NAKLADATELSTVÍ: Jota
PROVEDENÍ: Hardback s přebalem
POČET STRAN: 296
ANOTACE: Tato originální prvotina vypráví o dívce, která je do slova a do písmene alergická na celý svět. Je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Když se ale do sousedního domu přistěhuje nová rodina a s ní i kluk jménem Olly, začíná se odvíjet komplikovaná „lovestory“, která obrátí naruby všechno, úplně všechno, co osmnáctiletá Madeline dosud znala. Neotřelý milostný příběh je zajímavý a svým zpracováním – obsahuje Madelininy deníkové záznamy, poznámky, tabulky, seznamy či ilustrace.

MOJE HODNOCENÍ:

Hned ze začátku se musím pochlubit, že Všechno, úplně všechno je moje první kniha, kterou jsem si přidala na GoodReads poličku „budu číst“ (dva roky tam ne té poličce sedí!) a také můj první recenzní výtisk od Martinusáků, které zbožňuji už také nějaký ten pátek.

Nevím, proč jsem se zase ohlédla za mým předsevzetím, že už si nikdy nepřečtu knihu, kde je hlavním tématem nemoc. Pravděpodobně za to bude moc ta absolutně nádherná obálka a styl psaní, jakým byla kniha psána.

Přečetla jsem mnohem víc knih než vy. A je úplně jedno, kolik jste toho přečetli. Já jich přečetla víc.

Hrozně moc jsem se bála, že autorka z hlavní hrdinky udělá strašnou chudinku, nechá ji na konci umřít a mi už nevíme, co se stane s hlavním mužským protagonistou. (Zase poukazuji na Hvězdy nám nepřály, ale co už.) Nicola Yoonová naštěstí nezklamala a přinesla do knižního světa něco nového. Příběh sice není každým coulem originální, ale i tak to byla opravdu místy nečekaná zápletka.
Nikdy nepochopím, proč jsem po knize nesáhla už dříve. Buď jsem se bála, že budu zklamaná, jako se mi to stalo se Selekcí, nebo jsem byla opravdu hodně mimo. Všechno, úplně všechno patří mezi ty knihy, které máte do 3 hodin přečtené, tedy pokud nejste tak „zaneprázdněný“ člověk jako já. Mě to trvalo bohužel dva dny. 

Někdy prostě nejde nesmísit věci dohromady, byť si to člověk přeje sebevíc.

Poslední věc, kterou knize musím pochválit je to nádherné zpracování. Ne jen obálky, která je skvostná, ale i styl psaní, jakým Nicola Yoonová píše. Představte si, že čtete právě tuto knihu a říkáte si, že je to místy až nudné a najednou vám na další stránce vyskočí dech beroucí ilustrace. Přesně tohle si člověk představí pod pojmem okořenění knížky něčím zajímavým.
P. S.: Doporučuji u knihy pojídat Nutellu, protože stojí za to, si ten sladký příběh ještě více osladit :D.

TÍMTO BYCH CHTĚLA PODĚKOVAT INTERNETOVÉMU KNIHKUPECTVÍ MARTINUS.CZ ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU, MOC SI  TOHO VÁŽÍM :)!
KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE

3 komentáře:

  1. Tiež mám túto knihu na mojej goodreads poličke už nejaký ten piatok, ale stále som sa k nej nedostala. Počula som na ňu pozitívne aj negatívne ohlasy, tak som veľmi zvedavá, ako sa mi bude páčiť, keď sa k nej konečne dostanem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem tuto knihu měla na GoodReads hne od prvního dne, co jsem si ho založila a teď lituji toho, že jsem si ji nepřečetla dříve :D. Všechno, úplně všechno ti doporučuji, když si budeš chtít přečíst nějakou slaďárnu ;)

      Vymazat
    2. Slaďárny mám ja rada :D Ale pri toľkej hromade kníh ktoré si chcem prečítať sa ich na prvé miesto tlačí až príliš.

      Vymazat