čtvrtek 7. dubna 2016

Marťan

Marťan


Žánr: Sci-fi, akční, dobrodružný
Původ: USA, 2015
Délka: 134 minut
Obsah: Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Mark přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto Marťana domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi.


Znáte takový ten pocit, když jdete po City Parku a ejhle, vidíte Matta Damona, jak na vás kouká? Tak přesně tohle jsem zažívala každý podzimní den, když jsem tam přicházela. Těma svýma pronikavýma očima mě přímo probodával. Jenže já jsem byla dost silná na to, abych na něj prostě nešla (tím samozřejmě myslím ten film, ne Matta! I když..).
Jenže jsem jednoho dne ležela doma v posteli se strašnou nechutí číst a dělat cokoliv jiného a zkoukla jsem Marťana s očima přilepenýma k obrazovce a bradou poslintanou, když Matta probodla anténa a on si začal sundávat skafandr. Ne, nejsem sadista, ale tohle je Matt Damon lidi. Tady nejde na něj nezírat s otevřenou pusou!
*slinty, slinty*
Každopádně, Mattova postava, Mark Watney, je postava s velmi specifickým smyslem pro humor. Za prvé, jeho humor určitě nesedne každému, ale jelikož jak on, tak i já, si libuji v černých vtípcích, tudíž jsme si s Mattem skvěle rozuměli. A za druhé, nikdy nevíte, jestli máte brečet nad situací, ve které se ocitl, nebo se smát, protože to byl sakra podařený vtip. A když děláte obojí, tak se nic nestane. Věřte mi. 

100%

4 komentáře:

  1. O tomto filme (a samozrejme aj knihe) som v poslednom čase dosť počula a znie celkom zaujímavo. Ale až keď som zistila, že vo filme hrá aj Sebastian Stan som si povedala, že si knihu musím v blízkej dobe prečítať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sebastian Stan tam dostal strašně málo prostoru :/. Ale i tak, jeho přítomnost mi ihned vykouzlila úsměv na tváři, když Mark udělal narážku na Iron Mana :D. Rozhodně se na něj podívej ;)

      Vymazat
  2. Marťan se mi líbil jak v knižním, tak filmovém zpracování, ale ve filmu mi bohužel dost vadila naprosto nesmyslná úprava konce... Pro mě to ten příběh srazilo strašně dolů. Takže za mě vede jasně kniha :) Nicméně Matt je samozřejmě úžasňák a Marka, jakožto naprosto vynikající postavy, se zhostil naprosto senzačně. :) Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teprve asi ve třetině knihy, takže zatím nemůžu soudit, ale někde jsem už četla, že prý konec natočili jinak, takže... Doufám, že už knihu brzo dočtu, jelikož je naprosto skvělá :3. Matt je jednička ;)

      Vymazat