pondělí 27. června 2016

[RECENZE] Ernest Cline - Ready Player One

Ready Player OneKNIHA: Ready Player One
AUTOR: Ernest Cline
SÉRIE: Samostatná kniha
ŽÁNR: Science fiction
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
POČET STRAN: 432
ANOTACE: Svět v roce 2045 se ocitá v hluboké krizi – jedinou záchranou před bezútěšnou skutečností se pro miliony lidí stalo OASIS, bezplatná onlineová videohra přístupná prakticky každému – každý si zde může vytvořit novou identitu a vést virtuální život, často na hony vzdálený tomu opravdovému: studovat, cestovat, mít přátele, zamilovat se... A nalézt velikonoční vejce, poklad, který tam někde před svou smrtí zanechal James Halliday, výstřední tvůrce OASIS, společně s miliardovým dědictvím. Léta se o nalezení tří klíčů ke třem branám, jež vedou k pokladu, marně pokoušejí miliony Hallidayových obdivovatelů. Léta se to nedaří ani Wadu Wattsovi, který má těsně před maturitou, přežívá u tety v karavanu a honba za pokladem se stala jediným smyslem jeho existence. Avšak poté co se mu podaří rozluštit první nápovědu, nabere jeho život divoké obrátky…


MOJE HODNOCENÍ:

Páni, tak tohle byla jedna velká jízda.

Jako první věc chci říct, že nehraji žádné počítačové hry. Opravdu, nikdy v životě jsem nehrála GTA, Minecraft, Warcraft, ani World of Tanks. Leda tak Bad Ice Cream. A že se jich v knize objevuje minimálně tisícovka. Fajn, nějaké znám (asi tak 3), ale zbytek pro mě byla velká neznámá. Ještě že autor popisoval všechno, o čem hra je, jak se hraje a co je její cíl. No, jenže tady jsem objevila háček.

Bylo tam až moc popisovacích částí. Prvních 80 stránek se jen a jen popisuje svět, ve kterém Wade žije. Vím, že je to nezbytné, abychom pochopili celý zbytek knihy, ale nedalo by se to napsat jednodušeji?

"Bylo to partnerství předurčené k tomu, aby změnilo běh lidských dějin"

Hlavní postava mi dělala strašný problém v představivosti. O Wadeovi víme jen opravdu ty nejzákladnější části. Kde bydlí, hrubý popis jeho vzhledu a že je vysoce inteligentní. Jako hlavní postava se mi moc nezalíbila. A když k němu přičtu i hlavní ženskou protagonistku Art3mis, dostávám silnou bolest hlavy. Až tak jsem si je neoblíbila.

V knize mi spousta názvu dělala problém si zapamatovat, což dávám chybu sama sobě, protože mi je teprve 14 let, tudíž toho samozřejmě nějak moc extra nepochopím. I když už mám těch knih přečteno opravdu hodně.

Klad – akčních scén až požehnaně. Na knize se mi líbilo všelijaké honění kolem klíčů, otevírání bran a všelijaké cestování. Bylo to fakt super. Jenže, jak jsem již zmiňovala, kdyby se mi ty postavy více líbily, více bych si knihu užila.
"Můj bože, je to plné hvězd."

Ready Player One pro mě nebyla holt ta správná kniha k přečtení. Možná až mi bude kolem dvaceti, nebo až se stanu závislá na počítačových hrách z 20. století (což se nikdy nestane, ale doufat můžeme). Pokud jste ale vy zběhlí do počítačových her, rozhodně se knize nevyhýbejte. 

TÍMTO BYCH CHTĚLA PODĚKOVAT INTERNETOVÉMU KNIHKUPECTVÍ MARTINUS.CZ ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU, MOC SI  TOHO VÁŽÍM :)!
K zakoupení ZDE

4 komentáře:

  1. Ještě doposud patřila kniha ke knihám, které si tento rok prostě musím přečíst, ale když vím o čem to doopravdy je, dám přednost jiným pro mě hodnotnějším knihám. Skvělá recenze ! :-) Ještě, že recenze jsou, alespoň se člověk doví, zda knihu číst, či ne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ready Player One pro mě byla také kniha, kterou si tenhle rok musím rozhodně přečíst, takže jsem byla výsledkem celkem dost zklamaná :(. Děkuju za pochvalu :*.

      Vymazat
  2. Toto je snáď prvý krát, kedy vidím že dáva tejto knihe niekto slabšie hodnotenie. Ale úplne ťa chápem. Tiež o počítačových hrách či popkultúre 80. rokov takmer nič neviem a tak veľké množstvo týchto narážok išlo mimo mňa. Nuž, asi nie sme cieľová skupina tejto knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má hold jiný názor. Je mi fakt líto, že jsem si knihu neoblíbila, protože vypadala fakt slibně :/.

      Vymazat