sobota 2. července 2016

[RECENZE] Cassandra Clare - Město z kostí


Město z kostí (Nástroje smrti, #1)

KNIHA: Město z kostí
AUTOR: Cassandra Clareová
SÉRIE: Nástroje smrti #1
ŽÁNR: Fantasy, YA
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
POČET STRAN: 416
ANOTACE: Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy a vstoupí tak do světa lovců stínů, bojovníků, kteří mají svět chránit před démony. A už z něj nevystoupí, protože její život se převrátí vzhůru nohama... Co je Clary vlastně zač? Kde se vzaly její schopnosti? A jsou pro ni spíš prokletím, nebo požehnáním? Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat. 

MOJE HODNOCENÍ:

Hned ze začátku musím říct, že pokud jste alespoň jednou nepřečetli (nebo chraň bohu, ani neslyšeli), je to to samé, jako kdybyste žili na jiné planetě. Kolem téhle série a spisovatelky bylo (a stále je) velké haló, především díky tomu, že kniha je naprostý trhák, láme knižní žebříčky a filmové zpracování je (podle některých, mě se film sám o sobě docela dost líbil) propadák, který nakonec dostal druhou šanci a to sice jako seriál. (Podle mě je seriál o dost horší než film, takže já jsem zastáncem filmu.)

Upřímně řečeno, toto je asi už můj pátý re-reading této knihy. Mohu říct, že první díl je natolik skvělý, až je to k neuvěření, že Město z kostí je autorčina prvotina. Jo, nedělám si srandu. Nezáleží na tom, kolikrát tuto knihu přečtete, kvalitu vtipnosti a originality má stále stejnou.

Jako originalitu nemyslím to, že se tam objevují upíři a vlkodlaci (což už je dost okoukané, že?), ale nápad lovců stínů, kteří mají v popisu práce zabíjet démony. S tímto, pokud vím, ještě nikdo nepřišel, a i kdyby přišel dřív než Cassandra Clareová, pochybuji o tom, že by ta kniha byla alespoň z půlky tak skvělá.

Velké plus, které si Clareová zaslouží – dokážete si bez chybičky představit, jak leckterý objekt, člověk či místo vypadá, protože spisovatelka oplývá popisnějším psaním, což přidává na fantazii čtenáře. Místy vám to sice může připadat šíleně zdlouhavé, ale tato kniha stojí za každý čas na světě.

A co teprve ty postavy! Jsem jako v sedmém nebi. Jace je ten nejironičtější teenager na světě, Clary je ten typ holky, která si stojí pevně za svým. Těch nejvíc nej postav je opravdu hodně (aka MAGNUS BANE!!), ale na 100% vám mohu říct, koho moc nemusím, ale všichni se nad ním rozplývají – Simon Lewis. Tenhle kluk mi přišel šíleně otravný. Vtipný ano, ale proboha, obešlo by se to i bez něj. (Kecy, prdy, mašličky. V dalších dílech se to s ním bude zlepšovat, přísahám! A taky je pro dějovou linii hodně důležitý, ale co už.)

6 komentářů:

  1. Ááááá, nejsem v tom sama!!..:D Mám hroznou radost, že nejsem jediná, co se vymyká, když tvrdí, že se jí mnohem víc líbí filmové zpracování, než to seriálové...:D Upřímně, ani se nechystám koukat se na tu druhou řadu toho seriálu, už jen tu první jsem dokoukala jen z povinnosti..:D A ještě jednou narovinu, do prvního dílu Nástrojů smrti jsem se pokoušela začíst už asi dvakrát, ale ani jednou jsem knihu nedočetla, nebavila mě, bohužel. Ale nedávno jsem dočetla autorčinu knihu Mechanický anděl, která byla teda naprosto peckózní! Opět v knize převládají docela dlouhé popisné pasáže, ale jinak je to paráda! Pokud si knihu nečetla, rozhodně doporučuji! A nyní, nejen díky tomu, že si mi docela dost líbila kniha Mechanický anděl, ale i díky tvé skvělé recenzi, jsem se rozhodla dát Nástrojům smrti ještě šanci! Tak tedy doufám, že na potřetí už tu knihu dočtu...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Bohu :D!!!!! Mě se ten film až do teď líbí, pár much sice má, ale musím říct, že není nejhorší. Popravdě, myslím, že se také na druhou sérii nebudu koukat, ale myslím, že za chvíli zase změním názor, protože bude více Malec scén :D. Tak to znělo hrozně, ale je to pravda :D. Škoda, že ses do knihy nemohla dostat, i když se ti moc nedivím, protože i mě ty autorčiny dlouhé popisné části občas moc nebavily. Mechanického anděla (a celou sérii Pekelné stroje) jsem četla a strašně moc se mi líbily (mám na ně i recenzi, tak se můžeš mrknout ;))!! Jen doufám, že z Mechanického anděla neudělají seriál, protože mám strach, aby nedopadl jako Nástroje smrti...

      Vymazat
  2. Túto sériu stále odkladám, lebo sa bojím, že ma nebude baviť. Čítala som Infernal Devices a tá trilógia ma nezaujala tak veľmi ako všetkých ostatných, takže mám teraz obavy. Ale sestra ma teraz tlačí do pozerania seriálu a ja si chcem najprv prečítať knihy (alebo aspoň prvú knihu? ja ani neviem koľko kníh/kapitol ten seriál zatiaľ pokryl) takže tomu už asi budem musieť dať čoskoro šancu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, tak já jsem se také bála Pekelných strojů, které mě nezaujaly tolik jako Nástroje smrti, takže si myslím, že by jsi to mohla vyzkoušet. První díl si myslím, že je nejpodařenější.
      Musím také přiznat, že seriál je takový mišmaš celé série, ale ti producenti si občas v Shadowhunters pěkně vymýšlí. Podle mě to s knihou má máloco společného. Více doporučuji film, jelikož k němu chovám větší sympatie :). Není to sice Oscarový snímek, ale má to své kouzlo.

      Vymazat
    2. Stále počúvam rozličné názory na to, ktorá séria je lepšia. Tak to asi budem musieť posúdiť sama keď sa k tomu konečne dostanem. Tak teraz som ešte zmätenejšia či si mám najprv pozrieť seriál alebo čítať knihy. Seriál má totiž málo častí, takže to by som veľmi rýchlo pozrela. Za to počet kníh je trochu zastrašujúci.

      Vymazat
    3. Nevím, jaké knihy ti mám doporučit přečíst, protože seriál je takový mišmaš všech. Například, v jedné epizodě se řešily věci, které se objevily až ve třetí knize. Nejlepší by asi bylo, kdyby sis nejdříve přečetla knihy, protože toho v seriálu víc pochopíš. Kdyby ses ale nejdříve podívala na seriál, tak ti zase vyspoileruje některé části v knihách.

      Vymazat