úterý 21. března 2017

[RECENZE] Tahereh Mafi - Jsem roztříštěná

17266418
KNIHA: Jsem roztříštěná
AUTOR: Tahereh Mafi
SÉRIE: Roztříštěná #1
ŽÁNR: YA, paranormální
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo
ANOTACE: Jsem prokletá.
Mám dar.
Jsem zrůda.
Jsem víc než jen člověk.
Můj dotek je smrtící.
Můj dotek znamená sílu.
Jsem jejich zbraň.
Budu se bránit.
Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň.
Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…
Kniha, kterou držíte v ruce, vás bude děsit.
Tuhle knihu nebudete moci odložit!

MÉ HODNOCENÍ: Áá, tak toto bylo dokonale jiné.

První věc, co si chci „vzít do huby“ je obálka. Pokud mě sledujete již nějakou tu dobu, tak víte, že jsem strašně moc zasedlá na tom, jak kniha vypadá. Obálka se nemusí hodit k ději knize, ale aby byla sakra hezká, je podmínka! Nemůžu říct, že zrovna tato je hrozná, ale zbylé knihy jsou prostě meh. Předstírejme, že obálka neexistuje a je jen vnitřek, který je, jak se patří, skvělý.

Výsledek obrázku pro shatter me tumblrKvičím jako prase doteď. Strašně jsem se bála, jak se vypořádám s přeškrtnutými větami, ale to se ukázalo jako nejmenší problém. Na knihu jsem zírala s otevřenou hubou od začátku do konce, protože hezčeji napsanou knihu jsem v rukou nikdy nedržela. Fajn, obálka není žádný cover porn, ale vevnitř to je úplně něco jiného. Tahereh píše jinak. Píše fakt dobře. Jako fakt. Nemůžu se vyjádřit ani to nemůžu k ničemu porovnat, protože tohle je prostě unikát, co se psaní týče.

Jsem roztříštěná je něco jiného, ale zároveň je všechno při starém. V knize se pár klišoidních scén a vět objeví, ale není to nic hrozného, protože, jak jsem psala v recenzi na Legendu od Marie Lu, v dystopiích mě už nic nepřekvapí, protože jsem přečetla již všechny populární, od kterých se inspirují všechny ostatní. Ale to, že jsem v knize objevila pár aspektů, které se objevují už jinde, neznamená, že kniha není dobrá. Co dobrá, ona je fakt úžasná.

O Juliette zatím nevím, co si mám myslet (nebo vlastně jo, protože mám přečtený už i druhý díl, ale nechci spoilerovat, takže radši zmlknu), ale vypadá to na klasický případ dystopické hrdinky. Žádný zázrak, ale přitom má něco do sebe. Adama ráda prostě nemám. Nemám, nemám, nemám. Přijde mi, že to je ten typický hodný kluk, který přitom vlastně není ani hodný (vždyť je voják ve Warnerově armádě). A když jsem u toho Warnera! Asjcjjbvfd. Jop, bad boy. A já na ně mám slabost, takže tak.

⭐⭐⭐⭐

Žádné komentáře:

Okomentovat