úterý 4. července 2017

Knihy, které chci přečíst za léto 2017

Výsledek obrázku pro summer and reading tumblr

Tento seznam píši jako vždy v čas.

18000063
O čem kniha je?: Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera k nim domů ale vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři.

Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům jejímu otci podaří je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech.


Proč si ji chci přečíst?: Od autorky jsem již četla Sůl moře a myslím si, že nadešel čas i na V šedých tónech. Mám pocit, že tuto knihu četla jedna moje bývalá kamarádka, takže jsem docela zvědavá. Ona totiž moc nečte, chápete.

O čem kniha je?: V Ketterdamu, rušném přístavním městě, se dá za peníze koupit všechno a nikdo to neví lépe, než sedmnáctiletý Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj, kterého předchází pověst muže, jenž se neštítí žádné špinavé práce, za což si vysloužil i přezdívku. 
35177137
Když se Kazovi naskytne možnost vydělat peníze, o jakých se mu ani nesnilo, příliš se nerozmýšlí, přestože to znamená provést věc takřka nemožnou: vloupat se Ledového paláce, nejostřeji střežené pevnosti na světě. Jenže na takový úkol sám nestačí, a tak přicházejí na scénu další hrdinové: Trestanec prahnoucí po pomstě. Ostrostřelec, který neodolá žádné hazardní hře. Syn prominentního otce, který utekl z domova. Špiónka pohybující se neslyšně jako stín. Kráska-zabiják, pověstná svým neodolatelným šarmem. Šest teenagerů, kteří se nepřízní osudu stali nebezpečnými zločinci a teď ze všech sil bojují o své místo na slunci. Jejich minulost je opředena mnoha tajemstvími, která se v knize postupně a rafinovaně odkrývají. Čtenář nejen hoří nedočkavostí dozvědět se víc, ale hrdinové mu zároveň s každou další stránkou přirůstají víc a víc k srdci. Nakonec, když jde opravdu do tuhého, se chvěje úzkostí o jejich osud. Podaří se jim odvrátit nebezpečí, které hrozí světu, nebo alespoň vyváznout se zdravou kůží? Nebo se navzájem pozabíjejí?



Proč si ji chci přečíst?: V zahraničí knihu vychvalují až do nebes. Ty postavy jsou prý samé ách a celá kniha je jedno velké och, tak doufám, že to nedopadne stejně jako s prvním dílem Grišy, který ještě čtu, ale žádná velká sláva to opravdu není.

Spoilery z 1. a 2. dílu
O čem kniha je?: Lara Jean zažívá ten nejlepší maturitní ročník, který si dívka může přát. Je bláznivě zamilovaná do svého přítele Petera, její táta se znovu žení a Margot se na léto vrátila domů z vysoké. Lara nechce, aby se něco změnilo, ale ví, že jinak to nepůjde. Čeká ji velké rozhodnutí: Kam půjde na vysokou a co to bude znamenat pro její vztah s Peterem? Měla by poslechnout spíše své srdce, anebo rozum?

Proč si ji chci přečíst?: Ehm, protože to je Lara Jean? A protože je léto? Protože food porn? Jako fakt? To je must read na léto!

O čem kniha je?: Aristoteles je naštvaný teenager, který má bratra ve vězení. Dante je všeználek s nezvyklým pohledem na svět. Tihle dva kluci se potkají na koupališti a zdá se, že nemají zhola nic společného.
26072829Ale protože jsou oba samotáři, začnou spolu trávit čas a zjistí, že jejich přátelství je opravdu neobyčejné – takové to, které změní životy a vydrží navždycky. A díky němu také Ari i Dante zjistí ty
nejdůležitější pravdy o sobě samých a o tom, jakými lidmi by se chtěli stát.

Proč si ji chci přečíst?: Červen byl měsíc LGBT komunity, který jsem ve čtení LGBT knížek prošvihla, tak si to teď vynahrazuji. Navíc, ta obálka je prostě nejnádhernější.

O čem kniha je?: Šestnáctiletý Simon už nějakou dobu ví, že je gay, ale ještě není připravený sdělit to okolnímu světu. Jedinou výjimkou je tajemný Blue, se kterým si Simon už několik měsíců vyměňuje e-maily a jejich vzájemné pouto sílí. Jenže pak citlivá korespondence padne do nesprávných rukou a Simon se stane obětí vydírání: buď udělá, co se po něm chce, i když se mu to příčí, nebo riskuje, že si tajné e-maily přečte celá škola. V sázce je však ještě mnohem víc – plachého Bluea by nechtěná publicita mohla vyděsit a Simon už by nikdy nezjistil, kdo Blue ve skutečnosti je…

Proč si ji chci přečíst?: Jak jsem zmiňovala víše, vynahrazuji si knihy na téma LGBT. Jsem hrozná, já vím, ale lepší pozdě, než nikdy, že? Kromě toho, ta hype ohledně knihy v zahraničí se den ode dne rozrůstá a chystá se i film, takže důvodů hned několik. A dneska mi přišla PPLkou. Jako by mi někdo nahoře řekl, že si ji mám přečíst ASAP.

O čem kniha je?: Jmenuji se Percy Jackson… Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu. Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr. Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia. Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi?

34332423Proč si ji chci přečíst?: Už mám skoro dočtený třetí díl. Opravdu. A Percy mě baví. Hodně. Chci si přečíst všechny Rickovy knihy, než z nich vyrostu a jeho styl psaní mě přestane bavit.

O čem kniha je?: Když se čtyři spolužáci z vysoké školy v Massachusetts přestěhují do New Yorku, aby se pokusili prorazit, jsou bez peněz, ztracení a kupředu je pohání jen jejich přátelství a ctižádost. Je tu laskavý Willem, začínající herec; bystrý, občas krutý malíř DžejBí, který se chce prosadit ve světě umění; utrápený architekt Malcolm, nešťastný ve špičkové firmě; a rezervovaný, geniální, tajemný právník Jude, kolem něhož se jejich životy otáčejí… Malý život je příběh o sexuální orientaci, zneužívání a sebepoškozování, o lásce a obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem. 

Proč si ji chci přečíst?: Spontánně jsem se rozhodla si knihu přečíst. Tak doufejme, že mi ta spontánnost vydrží do konce léta.


Seznam čtení na léto mám jako vždy ambiciózní, až hanba. Doufám, že v tom nejsem jediná a vy také se mi pochlubíte, co máte v plánu číst ve dvou měsících volna.

2 komentáře:

  1. Držím s plány palce. Z Tvého výběru jsem četla V šedých tónech a vřele doporučuji, bylo to famózní! Ať se všechny knížky líbí, měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď se těším ještě víc :D. Děkuji moc, ty taky ;).

      Vymazat